Nog voor de nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson goed en wel is begonnen, heeft zijn eerste buitenlandse ambtgenoot al van zich laten horen. De Franse minister Jean-Marc Ayrault noemde hem donderdag onomwonden “een leugenaar, terwijl de Britten juist op dit moment een betrouwbare bewindsman nodig hebben”.
Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, had geen goed woord over voor Johnson. “De Britten worden ruw met de feiten geconfronteerd nadat politici het land in een Brexit sleurden, en daarna geen verantwoordelijkheid wilden nemen”, aldus Steinmeier. Johnson stelde zich niet verkiesbaar om de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk te worden.
“In plaats daarvan gingen ze cricket spelen”, vervolgt Steinmeier. Hij zei dat hij medelijden had met de Britten.
De premier van Zweden zette woensdagavond, toen bekend werd dat Johnson minister van Buitenlandse Zaken zou worden, een afbeelding van Johnsen op Twitter waarop hij aan een tokkelbaan hangt. “Ik hoopte dat het een grap was maar ik ben bang dat het dat niet is.”
Johnson over Erdogan
De opmerkingen van de Europese politici komen niet uit de lucht vallen, want de dwarse ex-journalist en -burgemeester van Londen schopte in het verleden tegen heel wat schenen. Zijn benoeming is dan ook met enige verbazing ontvangen.
Zo zal zijn eerste dienstreis naar Turkije een lastige aangelegenheid worden, aangezien hij vindt dat de grappen over president Erdogan en geiten moeten kunnen, óók in Turkije zelf. Johnson won zelfs een poëziewedstrijd voor het meest beledigende gedicht over Erdogan.
Johnson over Obama
Over de Amerikaanse president Obama zei hij eens dat deze een wrok jegens de Britten koestert vanwege zijn Keniaanse achtergrond. Bovendien liet Obama volgens hem een buste van Winston Churchill uit de Oval Office verwijderen, een sneer jegens het Britse koloniale verleden, volgens Johnson.
Hij krijgt mogelijk vanaf volgend jaar regelmatig te maken met Hillary Clinton, als die president van de VS wordt. In 2007 zei hij over haar: "Ze heeft geverfd blond haar, pruillippen en een koude blauwe blik, net als een sadistische verpleegster in een inrichting."
Johnson over Chinezen
De toenmalige premier Tony Blair kon eveneens rekenen op de spot van Boris Johnson. Heerlijk voor hem dat hij af en toe Groot-Brittannië kon ontvluchten door op reis te gaan, schreef hij in een column. Zelfs de onaantastbare Queen ontkwam niet aan zijn blik. Die was volgens hem dol op de Gemenebest omdat ze dan tenminste af en toe kon rekenen op enthousiast gejuich van donkere kinderen.
De nieuwe minister kent geen angst voor Chinezen. "Die hoeven we niet te vrezen", zei hij eens, "we hoeven onze kinderen heus geen Mandarijn te leren." Nog in mei veegde hij de vloer aan met de Europese Unie door te memoreren dat Napoleon en Hitler al eens hadden geprobeerd een verenigd Europa te vormen. De EU kan worden beschouwd als een volgende poging.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl